театър " Камишибай"

театър " Камишибай"

театър " Камишибай"

19.04.2024 г.

ТЕАТЪР КАМИШИБАЙ С ДЕЦАТА ОТ ОУ „ОЛИМПИ ПАНОВ“, ГР. РУСЕ
    В рамките на „Седмицата на четенето“, второкласниците проведоха маратон на четенето, в който взеха участие всички деца. Нашето училище беше избрано от фондация „Детски книги“ като едно от най-четящото, иницииращо дейности насърчаващи и подпомагащи четенето в страната. В ОУ „Олимпи Панов“ във връзка с желанието ни да подпомогнем децата да усвоят знания и умения да четат по-често, създадохме два активно работещи читателски клуба. С голям интерес през изминалата седмица децата прочетоха много от книгите, планирани за четене в читателски клуб „Любопитко“ на 2 „а“ клас, който е един от  мрежата читателски клубове „Бисерче вълшебно“.  Организирахме състезания за най-изразителен прочит на любима приказка или откъс от нея и най-добър краснопис и правопис. 
Приказката „Мишо в замъка на цар Пишман“ с автор Слави Стоев на издателство Мармот, учениците от 2 „а“ клас на ОУ „Олимпи Панов“ представиха чрез техниката на японския картинен театър камишибай. Така те завършиха маратонът на четенето, който проведоха в рамките на Националната седмица на четенето. Инициативата се организира от МОН, като част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.
Този нестандартен поздрав към родителите, на който представиха избраната от тях книга „Мишо в замъка на цар Пишман”, те осъществиха чрез усърдна работа дни наред. Те имаха за цел да сътворят сценарий, да нарисуват картини по епизоди и представят избраната от тях приказка. 
Първо четоха няколко пъти текста, спираха, подчертаваха, за да решат кои са най-силните епизоди и да направят толкова картини, колкото е необходимо. На този етап от създаването на театъра, следваме правилото да нарисуваме не повече от 16 слайда, за да не отегчим публиката. Първите щрихи от картините за приказката положиха най-талантливите художници в класа. При оцветяването и допълването на малките детайли се включиха и останалите. 
Вторият етап премина в написването на сценарий и неговата последваща преработка, за да може да се вместят в рамките на един учебен час при представянето. След последните нанесени щрихи върху текста, децата с трепетно вълнение и доза колебание под ръководството на г-жа Елеонора Иванова разпределиха героите по роли. Започна трескава подготовка по детайлното запознаване и разучаване на текста по роли. Репетиции, вълнение и голямо нетърпение дали ще успеят да се поберат в поставения им срок. За по-образно представяне те измайсториха хартиена корона за царя и наметало, а за един от главните герои Бях Дявола - диадема с рогца на дявол и престилка за готвене. Честта да изиграе Цар Пишман бе отстъпена на Йоанна Великова, една от победителките в тазгодишния училищен кръг на състезанието „Буквоплет“, а Бях Дявола взе талантливата ни ученичка Божана Русанова. За детето, играещо главния герой Мишо, се спряха на Максим Керчев. Взеха решение да бъде облечен с моряшка тениска, къси дънки и шапка с козирка. Той бе единодушно избран, защото има дядо, който е моряк и започва с буквата М, както името на героя. Второстепенните герои, играещи  слуги на царя се сдобиха в сценката с дълги нощници, които привързаха с коланчета небрежно, за да изглеждат полупрозрачни. В техните роли бяха Стефан Йорданов и Адриан Стойчев. Не на последно място трябваше да помислят и за родителите на Мишо, които бяха изиграни от Никол Начева и Лъчезар Борисов. Облеклото на бащата не изискваше специални атрибути, ученикът бе облечен с официалната си училищна униформа, а майката бе подбрана да бъде изиграна от една от нашите изявени състезателки по спортни танци, тъй като тя вече притежаваше красиви състезателни рокли и официални обувки, лек грим и дамска чанта. Дойде време да изберат и разказвач. Кой ли да бъде той?! Естествено, че детето победило в маратонът по четенето – това беше Еванджелин Георгиева. Тя носеше елегантно костюмче в деня на представлението. Имаше си и помощник – Звездомир Велев, който местеше картините в куфарчето от камишибая. Нямаше роли за всички, ами сега?! Решиха, че те ще са в публиката и ще ги подкрепят от там, а накрая и с аплодисменти.
Тази съвместна дейност в класа по подготовката на камишибай театъра предостави на децата възможността да усетят училището като дом и място, което им дава път за развитие. Симбиозата между театър, литература и изобразителното изкуство ги възпитава.
В присъствието на ученици, родители, учители, директорът на ОУ „Олимпи Панов“, д-р Вергилия Грънчарова, малките актьори показаха завидни артистични умения и заслужиха аплодисментите на публиката! Чрез слово, театър и картини разкриха пред публиката изкуството на японския театър.

 ОУ „Олимпи Панов“ разработи проект по НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА “ОСИГУРЯВАНЕ НА СЪВРЕМЕННА, СИГУРНА И ДОСТЪПНА ОБРАЗОВАТЕЛНА СРЕДА“, модул „СЪВРЕМЕННА СРЕДА ЗА КАЧЕСТВЕНО ОБУЧЕНИЕ ПО ХУМАНИТАРНИ НАУКИ, ИЗКУСТВА И СПОРТ“, който бе одобрен и финансиран от МОН. В хода на изпълнение на проекта училището закупи и въведе в работата си картинен театър Камишибай – една културна ценност на Япония.